Kevään saapuessa lämpö ja valo tuovat mukanaan myös ei-niin-toivotut vieraat: punkit, jotka voivat levittää tauteja sekä lemmikkiin että ihmisiin, joten suojaaminen punkeilta on tärkeää. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit suojata koirasi ja kissasi punkeilta, miten punkkitarkastus tehdään ja miten toimia, jos löydät punkin lemmikistäsi.
Punkkien torjunta: koirat ja kissat
Punkkeja esiintyy Suomessa keväästä myöhäiseen syksyyn, erityisesti kosteilla alueilla, kuten metsissä ja ruohikoissa. Punkit voivat levittää useita sairauksia, kuten borrelioosia ja anaplasmoosia, jotka ovat bakteeritauteja. Nämä taudit voivat tarttua lemmikkiin, jos punkki on kiinnittyneenä sen ihoon vähintään vuorokauden ajan. Erityisen vaarallinen on myös puutiaisaivotulehdus eli enkefaliitti, joka voi tarttua jo muutamassa minuutissa. Oireita voivat olla esimerkiksi kuume, väsymys, ruokahaluttomuus ja ontuminen. Tartunnan saaneen lemmikin hoito on usein hankalaa, ja taudit voivat olla oireettomia tai aiheuttaa epämääräisiä oireita, mikä vaikeuttaa niiden diagnosointia. Siksi niiden torjunta on erityisen tärkeää.
Tehokkain tapa suojautua punkeilta on käyttää punkkien häätöön tarkoitettuja lääkkeitä. Koirille ja kissoille on saatavilla useita erilaisia valmisteita, kuten paikallisvaleluliuoksia, punkkipantoja ja punkkitabletteja. Lääkkeiden vaikutus kestää valmisteesta riippuen muutamasta viikosta useisiin kuukausiin. On tärkeää valita oikea valmiste ja käyttää sitä ohjeiden mukaisesti.
Punkin poistaminen kissalta tai koiralta
Kesäisin punkkitarkastus on hyvä tehdä päivittäin. Käy lemmikin turkki huolellisesti läpi sormin rapsutellen ja tutki karvojen välistä myös lemmikin ihoa. Erityisen tärkeitä alueita tarkastaa ovat korvien taustat, leuka, kaula, niska ja jalat.
Jos löydät lemmikistäsi punkin, poista se mahdollisimman nopeasti oikeilla välineillä, kuten punkkipihdeillä tai punkkipinseteillä. Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se varovasti irti. Vältä punkin puristamista tai tukehduttamista, sillä tämä voi saada punkin oksentamaan ja lisäämään taudin leviämisriskiä. Punkin poistamisen jälkeen ihoon voi jäädä pieni kohouma, jonka voi puhdistaa antiseptilla.
Koiran nenäpunkki
Koiran nenäpunkki (Pneumonyssoides caninum) on yleinen loinen, joka elää koiran nenä- ja poskionteloissa. Oireita voivat olla muun muassa aivastelu, liman sisään vetäminen, pärskiminen ja sierainvuoto. Nenäpunkin häätämiseen käytetään loislääkkeitä, jotka saa reseptillä eläinlääkäriltä. Voit lukea lisää koiran nenäpunkista aikaisemmasta artikkelistamme täältä.
Punkkien aiheuttamat riskit kannattaa ottaa vakavasti, sillä ne voivat levittää vakavia tauteja sekä lemmikkeihin että ihmisiin. Paras tapa suojata lemmikkisi on käyttää tehokkaita punkkivalmisteita ja tehdä säännöllisiä punkkitarkastuksia. Näin voit nauttia kesästä lemmikkisi kanssa huolettomammin, missä päin Suomea tahansa.
Muistathan, että me Doggies & Kitties -lemmikkihotellissa huolehdimme lemmikkisi turvallisuudesta ja terveydestä myös punkkikauden aikana. Kysy meiltä lisää punkkien torjunnasta ja oikeista välineistä punkkien poistamiseen!