Koiran nenäpunkki (Pneumonyssoides caninum) on yleinen loinen, joka elää koiran nenä- ja poskionteloissa.
Se on pieni, vaalea loinen, jota tavataan kaiken rotuisilla ja ikäisillä koirilla. Ruotsalaisessa patologisessa tutkimuksessa on arveltu arveltu, että jopa joka kolmas koira kanta nenäpunkkia mukanaan. Se onkin koirilla hyvin ylein vaiva, kaikille koirille oireita ei kehity lainkaan mutta oireetonkin koira voi silti tartuttaa lajitovereitaan.
Yleensä Koiran nenäpunkki tarttuu koirien välisessä suorassa kosketuksessa ja mahdollisesti ympäristöstä (koirien yhteisistä makuupaikoista ym.). Kauaa tuo loinen ei kuitenkaan ilman ”isäntää” elele mutta kosteissa olosuhteissa se voi kuitenkin elellä noin 3 viikkoa. Pakkasta se ei onneksi kuitenkaan hyvin kestä.
OIREET
Tartunnan oireet liittyvät punkin aiheuttamaan ärsytykseen ylähengitysteiden limakalvolla. Todennäköisesti koira tuntee punkin liikkumisen nenäonteloissaan ja tämä aiheuttaa koiran sieraimissa kutinaa. Tyypillisiä oireita ovat aivastelu, liman sisään vetäminen (reverse sneezing), pärskiminen, pään ravistelu, sierainvuoto ja hajuaistin huononeminen. Koira voi yrittää hieroa kutisevaa kuonoaan maahan kutinan helpottamiseksi (Lähde: Evidensia.fi).
Oireita voi olla vaikea joskus huomata sillä esim. kohtauksia ei välttämättä tule kuin muutaman kerran päivässä tai jopa viikossa.
HOITO
Nenäpunkin häätämiseen ei ole olemassa mitään erillistä lääkettä, vaan tartunnan saanut koira hoidetaan tietynlaisilla loislääkkeillä esim. Interceptor, jota annetaan 1 tabletti kerran viikossa 3 viikon ajan. Nänäpunkkia vastaan ei ole myöskään olemassa rokotetta.
Nenäpunkkiin tehoavia lääkkeitä saa vain reseptillä, minkä vuoksi nenäpunkkia epäilevän on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
Vaikka koiralla todettaisikin nenäpunkki, ei sen omistajalla itsellään ole hätää, sillä nenäpunkki ei tartu ihmisiin. Nenäpunkkia ei ole todettu myöskään kissoilla.